Den klimavenlige erhvervsbygning

ANNONCE

Som CSR-orienteret virksomhed blafrer spørgsmålet om fremtidens klimaudfordringer helt sikkert også hos jer som en åben dør: Hvilke løsninger skal vi vælge nu og her? Og er disse løsninger både bæredygtige nok i forhold til klima og ressourceforbrug, og kan de holde mere end 10 år ud i fremtiden?

Ser man mere specifikt på de klimavenlige løsninger i alle virksomhedens bygninger er i høj grad en økonomisk sag – og på ingen måde blot en mulighed for at promovere klimaansvarlighed, som mere miljø-skeptikere ofte skyder det CSR-bevidste erhvervsliv i skoene.

Vil du klæde din virksomheds konkrete rammer på til fremtidens udfordringer, gør du med andre ord en klassisk win-win investering.

Det er primært bygningens ressourceforbrug, du skal se i sømmene  – i Danmark er det særligt el og varme, der er store energisyndere. Ligger din virksomhed på en større matrikel, og varmer du op med el, bør du for eksempel tjekke muligheden for at installere jordvarme. Et sådant anlæg kører året rundt og holder radiatorerne varme såvel som det leverer vaskeægte jordenergi til den varme hane.

De største pengeslugere og klimasyndere landet over er dog gamle vinduer, ringe isolerede vægge og ikke mindst taget. På boliger, der er bare få tiår gamle, vil man hurtigt mærke en gigantisk forskel på varmeforbruget, hvis taget får en proaktiv overhaling med nye isolationsmaterialer. Der findes efterhånden mange miljørigtige mur- og tagisoleringsmaterialer, som endda er lavet ud fra principper lavt ressourceforbrug og genanvendelse, så virksomheden behøver ikke at gå på kompromis! Så tjek de forskellige tilbud ud og læs mere om nyt tag, inden den næste store varmeregning dumper ind.

Overvejer du at købe eller bygge ejendomme, der ligger tæt ved kanaler eller havn, så bør du sætte dig grundigt ind i stormflodssikring såvel som at der i fremtiden vil ske mindre vandstigninger. Der forskes intenst på området og fra tegnestuer i ind- og udland kommer arkitekter både med stilede og praktiske løsninger på disse udfordringer, som vi vil se inden længe.

Ligger virksomheden længere væk fra større havområder og åer, kan du desværre ikke ånde lettet op: De sidste par års styrtregn er kommet for at blive. Tjek derfor op på hvordan du kan sikre kælder såvel som fundament på dine bygninger – fx er omfangsdræn er en effektiv og billig løsning.

Og hvad med finansieringen? Da klimainvestering langt oftest hører til en mere langsigtede økonomiske investering, kan det som lille eller mellemstor virksomhed være svært at finde det beløb, det kræver. Heldigvis har en lang række offentlige tilskudsordninger en stærk prioritering af klimatilpasning af enhver art for ikke at nævne ambitiøse klimavenlige byggeprojekter. Her står virksomheden, deri forvejen tænker og handler klimaansvarligt, selvfølgelig usædvanligt stærkt, så der står praktisk talt intet i vejen for allerede nu at give sig i kaste med at løse fremtidens udfordringer.