Grønne, bæredygtige måltider på arbejdet

ANNONCE

Implementér CSR-strategierne konkret ved hvert eneste måltid

Der er flere og flere arbejdspladser, der tænker over det overforbrug af ressourcer og klimabelastninger, som den daglige frokost bidrager til. Jo større firma, jo større kantine eller madordning – og desto bedre mulighed for at gøre en forskel.

Men også som mindre virksomhed med omtanke for miljø og sundhed højt på listen, kan du gøre meget for at ændre din virksomhedskultur, når det kommer til de daglige måltider.

Grøn madordning uden diskussion – eller et frit valg?

Det kan umiddelbart skabe lidt murren i krogene, hvis man som ledelse nedsætter krav til medarbejdernes måltider og madpræferencer – og det er forståeligt! Men grønne måltidskasser er så meget andet end gulerodsstænger og hummus, som de lidt ældre generationer (ofte mænd, lad os indrømme det!) nok forestiller sig at grøn mad primært er.

Men en måltidskasse kan netop levere en værdifuld introduktion til vegetarisk og plantebaserede retter, som kan åbne selv de mest skeptiskes øjne. Det er desuden grøn mad, der giver et dagligt boost af sundhed og energi – og så kan Per på 55 fra regnskab jo spise stegt flæsk med persillesovs med rigtig god samvittighed, når han kommer hjem til konen!

Som mindre virksomhed kan det også være et spørgsmål om budget – ofte må medarbejderne betale for madordningen selv, og hvis de plantemads-skeptiske får held med at tale grøn mad ned, så er det ikke svært at forestille sig stemningen over for ledelsens forslag.

Du kan dog få ganske billige ordninger med sunde måltidskasser leveret til døren, og på grund af at kød generelt er dyrt, er de vegetariske måltidsordninger da også ofte lidt billigere.

Hvad kan man ellers gøre for at spare på ressourcer i forbindelse med måltiderne?

Er din virksomhed så lille, at en måltidsordning er lidt for stor en udgift på budgettet eller der bare ingen stemning er for måltidskasser, kan du dog implementere en god række “grønne” tiltag.

For eksempel er et veludrustet køkken et must, hvis du vil oppe socialiteten på arbejdspladsen og sundheden – såvel som mindske spild af ressourcer.

Sørg for at dine medarbejdere kan sætte madpakke på køl, og at der måske er mulighed for at lave lidt mad selv eller i det mindste et hakkebræt og en kniv, så man kan lave sig en salat. Det er desuden altid vigtigt, at det skal være muligt at spise med tallerken og bestik, så drop engangs-servicet én gang for alle! Dette gælder også kaffekrus i porcelæn til møder og i hverdagen.

Sørg for at man kan vaske og tørre servicet af på en nem og hurtig måde eller invester i en opvaskemaskine. Lav desuden en hyggelig spisekrog, så man har lyst til at sidde der og spise sammen.

Hvis køkkenet er ulækkert eller mangelfuldt er der langt større sandsynlighed for at man køber take away hos den lokale, ofte mindre sunde spisested – med spild af masser af indpakningsmateriale til følge.